Flower Garland 5

​Allmänt

Kaninen är som många tror, inte en gnagare utan ett hardjur (Leporidae).

I det vilda lever de i kolonier eller små familjegrupper. De tillbringar dagarna nere i sina jordhålor och är mest aktiva i gryning och skymning.

Kaniner har varit domesticerade sen romartid, och förekommer i stort sett över hela världen som produktionsdjur för både kött och päls, försöksdjur och sällskapsdjur.

 

Utfodring

Kaniner är grovfoderätare och lever i huvudsak på gräs, blad, bark och låga växter.

Dom är skapta för en i huvudsak fettsnål kost utan lättsmälta kolhydrater. En välmående och normalviktig kanin har knappt något fett på kroppen alls. Den största boven när det kommer till sjukdomar och ohälsa är felaktig utfodring.

En kanin i gott hull ska nästan kännas tunn. Om du drar med handen över kaninen ska du tydligt kunna känna revbenen och ryggraden men det ska inte kännas vasst, och inte sticka ut på något sätt.

Den absolut största delen av kaninens fodergiva skall bestå av hö av god kvalitet. Kaniner skall alltid ha fri tillgång till grovfoder.

För att komplettera kan man ge bladgrönsaker, sly, löv, ogräs och liknande grönt. Kraftfoder behövs i regel inte om man ger en tillräcklig variation av hö och grönt, men om man vill så bör man inte ge mer än en msk per kilo kanin. Många foderblandingar man kan köpa i djurbutiker kan se lockande ut, men består till stor del av sockerika foder där kaninen lätt kan välja ut bara det smakligaste. Det finns många bra sammansatta foder anpassade för kanin ute på marknaden i alla sorters prisklasser, man får läsa på och hitta ett som passar ens egna behov. Förutom hö och kraftfoder bör kaninen regelbundet få pinnar och grenar att gnaga på.

Saker man INTE bör ge sin kanin: avokado, lök, vitlök, choklad, kött, mejeriprodukter, stenfrukter, ranunkelväxter, bolmört, sprängört, spikklubba, lökväxter, ek, tysklönn och idegran. Kål och rödklöver är gasbildande i stor mängd. Undvik att ge björkgrenar på vinterhalvåret, och grenar från stenfruktsträd.

Hälsa & skötsel

 

En frisk kanin är nyfiken, alert och har klara ögon. Rinniga ögon eller nos tyder på dammig miljö eller mögligt grovfoder. En kanin som dreglar eller äter dåligt har troligtvis problem med tänderna. Man kan titta på framtänderna själv, men för att kontrollera tänderna längre bak i munnen behövs i regel hjälp av veterinär. Magproblem är vanligt och undviks bäst med en bra kost. Om kaninen får ont i magen eller diarré kan det bero på parasiter, t ex coccidios. Magstopp är inte ovanligt och leder i värsta fall till döden. Om du upptäcker att din kanin inte bajsar och ligger och trycker med magen mot golvet finns det en risk att den drabbats. Försök få kaninen att röra på sig, ge critical care (CC är en näringslösning som kan ges till kaniner som behöver hjälp med att komma igång och äta, går att köpas på välsorterade djuraffärer eller hos veterinär) eller locka med något annat gott. Om magen inte kommer igång så ring veterinär för rådfrågning, eller uppsök en akutklinik om du misstänker att läget är allvarligt. 

 

Kaninens klor behöver klippas med regelbundna intervall. Hur snabbt dom växer beror på vilket underlag de går på och hur mycket klorna slits. Vanligast är att klippa var 3-4 vecka. Enklast är att ta en vanlig klotång som man använder till hund eller katt. Se till att den är riktigt vass. Sätt din kanin i knät och ta en tass i taget, använd medhjälpare om det behövs. Klipp hellre lite och ofta än att ta för mycket per gång, så du inte råkar klippa i pulpan, den mjuka delen inne i klon. Om det händer är det dock ingen kris, det slutar blöda efter ett tag även om det kan kännas otäckt. Man kan testa att stoppa den blödande klon i potatismjöl eller “blodstopp”–pulver som kan köpas på apotek.

Kaninerna fäller sin päls med jämna mellanrum, och även om det för det mesta löser sig själv kan det vara bra att borsta ur det värsta om det t ex är varmt ute eller om kaninen bor inne och man ledsnar på att få hår överallt. Det kan vara bra att tänka på att kaniner som putsar sig själva eller sin kompis väldigt mycket under fällperioden riskerar att få väldigt mycket hår i magen, och det kan orsaka förstoppning.

Miljö

Kaniner trivs både inne och ute om man tillgodoser deras behov av skydd från väder och vind. Kaniner är känsliga för värme, och en kanin som bor utomhus måste ha möjlighet att svalka sig i skugga. Oavsett vart den bor trivs kaninen bäst om den har stor yta att röra sig på med många ställen att hoppa upp på eller gömma sig under. Inomhus går det utmärkt att ha kaninen lös, de flesta går att toaträna så att de bara bajsar och kissar i t ex en kattlåda. Utomhus rekommenderar jag att man bygger ett större hägn eller hage för kaninen att röra sig i, och i anslutning en bur som är upphöjd från marken för skydd mot markkyla på vintern. Kaniner klarar generellt kyla bättre än värme, och om man ger dom ordentligt med halm på vintern och skydd mot blåst och snö så klarar dom väldigt kalla temperaturer även utan en isolerad bodel.

Glöm inte att rovdjurssäkra kaninens utomhusbur! En räv eller mård biter snabbt av hönsnät eller gräver sig under staket. Svetsat nät är att föredra, och säkra alltid genom att lägga nät eller kompostgaller som botten. Både för att hindra grävande kaniner att ta sig ut, och rovdjur att ta sig in. Kaniner är också ett lätt byte för rovfåglar, så ett nättak är också bra att ha.

Att ha en ensam kanin går såklart bra, men har man möjlighet så tycker jag man ska ha minst en artfrände. I det vilda lever kaniner i små familjegrupper, men att ha för många kaniner på liten yta är stressande för dom, och leder ofta till bråk. Det lättaste brukar vara att ha en kastrerad hona och en kastrerad hane tillsammans. Hanar går sällan bra ihop, oavsett om de är kastrerade eller inte. Honor går också bra tillsammans, men kan vara svåra att sammanföra i vuxen ålder eftersom dom vaktar sitt revir och inte gärna släpper in nykomlingar. Det bästa är att alltid släppa ihop kaniner på en neutral plats, eller att t ex låta en kaninhona gå kvar med sin mamma.

Om man inte är intresserad av avel rekommenderar jag att man kastrerar sin kanin, dom blir ofta lugnare och mer jämna i humöret. Dessutom så blir dom ofta lättare att toaträna. 

jordbruksverket kan du hitta vilka burmått och bestämmelser som finns. Kom ihåg att dessa är absoluta minimått, och att kaniner mår bäst om dom får en mycket större yta att röra sig på.

Avel

Innan man tar en kull på sin kanin är det bra att tänka igenom vad man vill åstadkomma med sin avel. Har du plats för ungarna? Ska du sälja dom? Hur ser marknaden ut? Vad gör du med dom som inte blir sålda? Ska du slakta själv? Har du tillräcklig kunskap? 

​Kaniner är lätta att få dräktiga, det krävs oftast bara någon minut för att dom ska få till det. Dom kan även para sig genom galler med större maskor, eller klättra över till varandra genom mycket små hål och glipor. Väldigt uppfinningsrika helt enkelt. Man bör inte para en kaninhona som är yngre än 6 månader. På större raser är det bättre att vänta tills dom är upp mot 9 månader till 1 år.

En kaninhona är dräktig i 28-35 dagar, men dom flesta föder sina ungar på dag 30 eller 31. Några dagar innan kan man ofta se honan “boa”, hon bär runt på hö och halm och gör i ordning inför ungarnas ankomst. Ibland rycker hon päls från magen innan, men det kan också dröja tills precis innan födseln. Det är viktigt att låta honan vara ifred, hon vet bäst och i nästan alla fall så är man mer i vägen och skapar stress än man hjälper till. När ungarna är födda kan man försiktigt räkna ungarna och lyfta bort eventuella dödfödda ungar.

Ungarna börjar öppna ögonen efter ungefär 10 dagar, och efter två veckor kan dom börja lämna boet och göra små kortare utflykter. Dom börjar tidigt smaka på fast föda, och dom kan äta allt som mamman äter redan från början. Det är dock viktigt att inte göra tvära foderbyten eller att ge för mycket grönt om dom inte är vana, ungarna är mycket känsligare än en vuxen kanin. Ungarna ska stanna hos honan tills de är minst 6 veckor, men gärna tills det att dom är 8 veckor. Vid 12 veckors ålder måste man senast skilja av hanarna för att undvika oönskade parningar.

69798821_2419923831619145_3406455840834584576_n.png